Egeli belediyeler, Turgutlu'daki nikel fabrikasını yakın takibe aldı

Egeli belediyeler, Turgutlu'daki nikel fabrikasını yakın takibe aldı

Ege Belediyeler Birliği’nin daha aktif ve üretken olmasını isteyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Turgutlu Çaldağı’nda sülfürik asit yöntemiyle nikel madeni çıkaracak tesisi gündeme getirdi. Egeli belediye başkanları, söz konusu tesisin Gediz Havzası’na vereceği muhtemel zararın tartışılmasını isteyen Başkan Kocaoğlu’na tam destek verdi.
 
Ege Belediyeler Birliği’nin 2010 yılı Ekim ayı Meclis Toplantısı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Aynı zamanda Ege Belediyeler Birliği Başkanı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yönetiminde yapılan toplantıda, 2011 yılına ait çalışma planı oybirliğiyle onaylandı. Toplantıda, birlik çatısı altında 2011 yılında Mayıs ve Ekim aylarında meclis toplantıları yapılması ve üye belediyeleri Avrupa Birliği sürecine hazırlamak amacıyla gerekli çalışmaların yapılması doğrultusunda karar alındı. Toplantının en önemli gündem maddeleri ise Manisa’nın Turgutlu ilçesi Çaldağı mevkiinde kurulması öngörülen nikel tesisleri ile Avrupa Birliği fonları ve bölgede organik tarımın yaygınlaştırılması konuları oldu.

“Gediz’e sahip çıkalım”
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Turgutlu Çaldağı’nda kurulması planlanan ve sülfürik asit yöntemiyle nikel madeni çıkaracak tesislerin çevreye ve doğaya verebileceği kararlar konusunda çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin en verimli havzası olarak nitelendirilen Gediz Havzası’nın ortasında yapılacak böyle bir tesisin bölge tarımına, bölge insanına, havasına ve suyuna getirebileceği muhtemel olumsuzlukların bilimsel bir şekilde ele alınması gerektiğini savunan Başkan Kocaoğlu, “Bu tesisler için gerekiyorsa olağanüstü bir toplantı yapabiliriz. Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, Gediz’i pilot bölge ilan etti ve burasının kurtulması için 2012 yılı sonunu belirledi. Bir yandan evsel atıkların sağlıklı bir şekilde gider ilmesi, sanayi tesisleri ile organize sanayi bölgelerine arıtma kurulması gibi çalışmalar hızla yapılırken, bir yandan da böyle bir tesis gündeme geliyor. Birliğimizin sekretaryası bilim adamlarını davet ederek konuyu mutlaka masayı yatırmalıyız” dedi. Sanayi tesislerinin kurulmasına, maden çıkarılmasına ve yeraltı zenginliklerinin ülke insanlarının yararına kullanılmasına asla karşı olmadıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Ancak gelecek nesillere, çocuklarımıza bırakacağımız ülkeyi korumalıyız. Bugüne kadar zaten yeteri kadar hor kullandık. Sürdürülebilir çevre ve sanayinin bir arada dengelenerek yapılmasında fayda görüyoruz” diye konuştu. Toplantıya katılan Egeli başkanların bu konudaki görüşlerini isteyen Başkan Kocaoğlu’na tüm katılımcılar tam destek verdi. Üyeler, üniversitelerin maden mühendisliği bölümünden uzmanlard an detaylı bilgi alınması ve gerekirse Turgutlu’da bir toplantı yapılması konusunda görüş bildirdi. 
 
AB fonları için işbirliği
Ege Bölgesi’nin göreceli olarak kalkınmış olmasından dolayı Avrupa Birliği fonlarından yararlanmasının biraz zor olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ege, bir kalkınma bölgesi olarak görülmediğinden belediye ve ilçelerin fonlardan küçük kaynaklar yaratması söz konusu ama büyük projeler buraya uğramıyor. Bizim de desteklediğimiz İzmir Kalkınma Ajansı Türkiye’de kurulan iki ajanstan biri olarak gelişti. Belli sakıncalar çerçevesinde yetkinin yerele verilmesi ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın daha toleranslı davranması konusunda bir talebimiz var” dedi. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Şube Müdürlüğü’nde görev yapan uzmanların bulunduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu , “İZKA’nın projelerinin tamamı partnerlerle alınıyor. Ne kadar sağlıklı ortak bulursanız, belediye, İl Özel İdaresi, Bakanlık örgütü, sivil toplum örgütü, komşu il belediyesi gibi ortakları ne kadar arttırırsanız, projeyi almak olasılığı o kadar yükselir. Avrupa Birliği, oto kontrol kurabilir miyim diye bakıyor. Partnerlerin uygun olması açısından, Ege Belediyeler Birliği olarak birbirimize destek olalım” diye konuştu. 

Organik tarım  desteği
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri olarak organik tarımı ele alan Başkan Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi’nin çok verimli topraklara sahip olduğunu ve bölünmüş küçük arazilerde tarım yapan bir bölge olduğunu belirtti. Başkan Kocaoğlu, “Türkiye’nin en önemli tarım üretimini sağlayan bölgedeyiz. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 6.5 senedir tarımı geliştirmek için çalışıyoruz. Organik tarım birimimiz aracılığıyla çiftçimizin ürettiği malın katma değerini yükseltip gelir düzeyini yükseltmek için çaba harcıyoruz, onlara çeşitli konularda yardımcı oluyoruz. Bu konuda ciddi birikimi olan bir belediye olarak, Ege’de isteyen belediyelerimize ve çiftçilerimize eğitim ve destek verebiliriz&rdq uo; diye konuştu. 
 
Hastalıkta sağlıkta…
Ege Belediyeler Birliği’nin her zaman aktif olmasını istediğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu birliği belediyelere ne kadar faydalı hale getirirsek, yaptığımız işin o kadar haysiyeti var. Kenetlenme ve dayanışmayı sürdürürsek, hastalıkta sağlıkta yan yana olursak, bu birliğin bir amacı olar. Toplanmayan, üretmeyen, gereksiz bir şeyin hayatta yeri yoktur. Bizim de bu birliği her belediye için gerekli hale getirmemiz lazım” dedi.

27.10.2010
Başkanın Mesajı
  • Başkanın Mesajı
  • Ege Belediyeler Birliği bu tarihsel ve kültürel kimliğin ete kemiğe bürünmesini mümkün kılan bir hukuki yapıdır.

    Devamını Oku..
Duyurular

Tüm Duyurular