''Eşit işe eşit ücret'' istedi

''Eşit işe eşit ücret'' istedi

120 belediye başkanının katılımıyla İzmir’de başlayan “Belediye Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ücret dengesizliği yüzünden belediyelerin yönetilemez hale geldiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Ege Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği Belediye Mevzuatı Bilgilendirme Toplantısı, İzmir’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bugün ücretlerdeki çifte standartlar nedeniyle belediyelerin yönetilemez hale geldiğini belirterek, hükümetten bu konuda yasal düzenleme istedi. 6 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ve bu süreç içinde 2 bine yakın işçiyi taşerondan belediye şirketlerine geçirdiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Belediye başkanının söylememesi gereken bir konu ama inancımı sizlerle paylaşmak istiyorum:  Bu da emekteki, işteki, ücretteki çifte standarttır. Hepimiz taşeron ihalesine çıkıp taşerondan asgari ücretle işçi istihdam ediyoruz.  600 liraya… Bana göre, Türkiye Cumhuriyeti gibi bir memlekette taşeron firmalar kurulmamalıdır.  Bu, ilk çağa gitmek demektir. Ama kuruluyor. Öbür taraftan bakıyorsunuz, belediye şirketlerinde istihdam ettiğimiz arkadaşlar sendikalaşarak aynı iş için taşeron işçisinin 5-6 misli ücret alıyor. Geçmişten bu yana yaşadığımız bir süreci anlatıyorum; hiçbir şahıs veya siyasi erki suçlamıyorum. Ama dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde de aynı işi yapan kişilere bir yerde 600 lira, bir yerde 3 bin lira verilmez. Verirse, sistem çöker” dedi.
Belediyelerin ve kamu kurumlarının bu yükü çekemediğini belirten Başkan Kocaoğlu “Başkanlığımın ilk gününden bu yana taşeronlaşmaya karşıyım. Hedefim ‘0’ taşeron işçidir” şeklinde konuştu.
“Tavan ücret belirlensin”
Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Kıdem tazminatını, asgari ücreti nasıl devlet belirliyorsa,  tabanının belirlendiği gibi tavanını da belirlesin. Aynı işi yapan kişiler arasındaki 6 kata varan maaş farkını gidersin. Toplu sözleşme, ikili görüşme, özel mukavele, adına hukuken ne denirse densin, bunun bir çerçevesinin olması gerekir. Madem biz bu işi aklı ve bilimi kullanarak, verimliliği kullanarak yapamıyoruz. O zaman yasayla bir çerçevenin çizilmesi gerekir. Öbür türlü belediyeler, belediye gelirleri yasası çıkarılsa dahi, gelirleri 3 misli arttırılsa dahi, bir müddet sonra yine bugünkü noktaya gelecektir. Ben Türkiye Belediyeler Birliği tarafından konunun hükümetimize iletilmesini istiyorum. Bir taraftan verirken diğer taraftan da disipline etmek, sürdürülebilirliği sağlamak için yasal tedbirleri almak ve cezai müeyyideleri getirmek gerektiğine inanıyoruz. Biz bu belediyeleri yönetmek; ülkemize, kentimize ve hemşehrilerimize hizmet etmek istiyoruz. Biz disipline olmak zorundayız. Olamıyorsak. yasal önlem gerekir.” 
“Belediye Gelirleri Yasası’nı bekliyoruz”
Bugün pek çok ilçe ve belde belediyesinin personel gideriyle kilitlendiğini, elektrik borçlarını ödeyemediğini, bu nedenle su verememek gibi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, acilen belediye gelirleri yasasının çıkması ve belediye başkanlarına verilen görevleri yapabilecekleri belirli bir gelirin aktarılmasını istedi. Başkan Kocaoğlu, “Bu verilirken, istihdam ya da politik çiftlik olarak kullanılmamalıdır. Bununla her belediyenin yüzölçümüne, nüfusuna ve daha birçok kritere bakarak istihdam edeceği bürokrat, işçi ve memur sayısı belirlenmelidir” dedi. 
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise yaptığı konuşmada, son yıllarda yerel yönetimlerin görevlerinin ve yetkilerinin artığını belirterek bu görevi layıkıyla yapabilmesi için personelin gelişiminin önemine ve hizmet içi eğitime dikkat çekti. ;
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur da,14 Mart 2010 tarihine kadar sürecek seminerin üç birlik tarafından düzenlenen bölgesel bazda ilk seminer olduğunu söyledi. Batur, 2004 yılında çıkan 5393 ve 5216 Sayılı yeni belediye kanunlarıyla birlikte belediye yetki görev ve sorumluluklarının genişlemesi nedeniyle bütçelerinin zorlandığını, belediyeleri bir rahatlatacak “Belediye Gelirleri Yasası’nın bir an önce çıkmasını beklediklerini kaydetti. 
Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’e İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu teşekkür plaketi verdi. Güngör d Başkan Kocaoğlu’na, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Valisi Cahit Kıraç’a birer teşekkür plaketi sundu.

11.03.2010
Başkanın Mesajı
  • Başkanın Mesajı
  • Ege Belediyeler Birliği bu tarihsel ve kültürel kimliğin ete kemiğe bürünmesini mümkün kılan bir hukuki yapıdır.

    Devamını Oku..
Duyurular

Tüm Duyurular