İzmir'in yeni stadı çok beğenildi

İzmir'in yeni stadı çok beğenildi

Futbol Federasyonu’nun 2016 Avrupa Şampiyonası için tasarladığı yeni İzmir stadına ilişkin çizimler, ilk kez İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda gösterildi. Başkan Kocaoğlu, şehrin her yerinden görülebilecek anfitiyatro şeklindeki stad için “İzmir’e çok yakışacak” dedi.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu, 5. toplantısında Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’i ağırladı. İzmir’in kanaat önderlerinin katıldığı böyle önemli bir toplantıda, İzmir’in yeni stad projesinin gündeme alınmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Futbol Federasyonu Başkanı Özgener, bunun “projeye büyük önem verildiğinin bir göstergesi” olduğunu vurguladı. Türkiye Futbol Federasyonu olarak 2016 Avrupa Şampiyonası adaylık başvurusunda bulunduklarını hatırlatan Özgener, EURO 2016’nın sadece bir spor organizasyonu olmasından öte Türkiye’nin tanıtımı açısından büyük faydalar sağlayacağını bildirdi. 


Stad projelerinin sadece EURO 2016 için düşünülmediğinin altını çizen Mahmut Özgener, “Gittiğimiz her ildeki yöneticilerimizle yaptığımız görüşmelerdeki ortak kanaatimiz, bu organizasyonu yapamazsak, alamazsak bile, bu statların mutlaka yapılması yönünde oldu. Gittiğimiz her ilde önemli destekler gördük. İzmir’deki stadımızın yerini sayın Valimiz ve sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile yaptığımız toplantıda Örnekköy olarak belirlemiştik. Bizim arzuladığımız boyutta bir stadı yapabilmek için 150 dönümlük bir araziye ihtiyaç vardı. Bu büyüklükte başka bir arazi İzmir’de bulunamadı. Örnekköy’e gidip baktığımızda da konum olarak mükemmel bulduk. Ulaşım şartlarının da kolay olduğunu gördük” dedi.


Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, daha sonra ön tasarımı ArenaCom Almanya Thomas Speck / A. Roelvink IAA Hollanda tarafından yapılan yeni İzmir stadının “ham” çizimlerini ilk kez İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleriyle paylaştı. Özgener, kentin her tarafından görülmesi düşünülen stadın bir anfitiyatro şeklinde tasarlandığını ve 40 bin 500 kişilik kapasitede olacağını söyledi. Özgener, “Bu stat, İzmir için çok önemli prestijli bir yapı olacak. Çevresinde alışveriş merkezleri olabilir. Oteller ve konaklama merkezleri olabilir” dedi.


İzmir’deki yeni stadın çizimlerini çok beğenen Kurul üyeleri, bu dev tesisin mutlaka kente kazandırılması gerektiği konusunda birleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da stadın görünümünü “etkileyici” bulduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, “Başından beri bu işin içindeyiz. Ama böylesine büyük bir proje, sadece Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarıyla yapılamaz. Futbol Federasyonu ile Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün de katkılarıyla kentimize bu eseri kazandırmak istiyoruz” dedi.


Ankara’ya selam, yola devam
Futbol Federasyonu Başkanı’nın sunumunun ardından gündeme geçen Ekonomik Kurul üyeleri, İzmir’in öncelikleri konusunda gelinen son noktayı değerlendirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, özellikle Gediz’in kurtarılması, İzmir-İstanbul otoyolu inşaatının her iki taraftan da eş zamanlı olarak başlatılması ve Ege Medeniyetleri Müzesi’nin yapılması konularında çok önemli ve somut gelişmeler olduğunu söyledi. Gediz konusunda Ege Belediyeler Birliği olarak da takipçi olacaklarını belirten Başkan Kocaoğlu, daha sonra İzmir Kültür Çalıştayı hakkında bilgilendirme yaptı.



Ankara temasları hakkında Kurul üyelerine bilgi aktaran İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, “Doğu ve Güneydoğudaki oda başkanlarıyla çok samimiyim. Arıyorum, başkanları hep Ankara’da. Sorunlarının çözümü konusunda her fırsatta soluğu Ankara’da alıyorlar. Hangi bakan, hangi müsteşar karşısındaki 30 kişilik İzmir heyetinden etkilenmez. Ankara’ya gidip o kapıları çalma konusunda bu birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Bakın sonuç almaya başladık bile… Çünkü İzmir için istiyoruz, kendimiz için değil” diye konuştu. Toplantıda daha sonra Ege Medeniyetler Müzesi’nin yeri, kruvaziyer limanı, Mavişehir yat limanı, opera binası ve uluslararası nitelikte kongre merkezinin yapılması konuları tartışıldı.


Başkan Aziz Kocaoğlu Müze konusunda, “Kültür ve Turizm Bakanı, 2010 bütçesinde Ege Medeniyetler Müzesi’nin proje çalışmalarına da yer verecek. Önemli olan bu konunun takipçisi olmamız ve gündemden düşürmememiz. Kamulaştırmadan inşaatına Büyükşehir olarak Bakanlığa destek vereceğiz” dedi. Toplantının sonunda da, Kurul üyesi Alphan Manas, üzerinde çalıştıkları elektrikli otomobil projesiyle ilgili bilgi sundu.

13.11.2009
Başkanın Mesajı
  • Başkanın Mesajı
  • Ege Belediyeler Birliği bu tarihsel ve kültürel kimliğin ete kemiğe bürünmesini mümkün kılan bir hukuki yapıdır.

    Devamını Oku..
Duyurular

Tüm Duyurular